Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. úvod, nálepka x popis

Tyto stránky slouží k nácviku tvorby kurzu a splnění úkolu do předmětu ISKM58 Online vzdělávání: od designu k praxi.

Na prvním setkání jsme si, kromě vzájemného představení se, nasdíleli vlastní očekávání, která jste si měli zapsat do pracovních sešitů. Ke svým očekáváním se můžete ještě vrátit u pravit je. V polovině kurzu si je připomeneme a budeme s nimi dále pracovat.

Také jsme se dotkli sítě vztahů, které jsou pro nás nyní důležité. Pokud vám nevyhovuje papírová forma "pavouka". Můžete zkusit některou z aplikací na myšlenkové mapy například Xmind, nebo používáte-li prohlížeč Chrome, tak bezplatné rozšíření i v češtině od Chatu GPT, kde vám automaticky předvyplní běžné vztahy a vy máte možnost se zamyslet nad jejich významem a myšlenkovou mapu si rozšířit a hlavně upravit, překlad je trochu kostrbatý a přece jen umělá inteligence není ještě dokonalá. Mapa se dá stáhnout do počítače buď jako soubor .png nebo .svg.

Dále jsme se bavili o tom, kdo si vede jaký deník a co by bylo vhodné ve studijním/pedagogickém deníku mít. Inspiraci můžete najít třeba v tomto článku. Velmi oceníme, kdy nám podněty, postřehy a doporučení ke svým deníkům nasdílíte i přes Miro.

Těžištěm prvního setkání bylo rozeznání popisu chování od nálepky. Jakou roli hrají nálepky a generalizace v našem životě roli. Jaká to může být komunikační past i proč nám slouží. Proč je dobré mít v komunikaci otevřenou hlavu a nesoudit. Demonstrovali jsme si to na poněkud absurdních videích. Zde najdete s tyčinkou Japp a zde videa o předčasném souzení situace, je jich tam více, než na co byl čas v lekci.